+3620/544-5467

Modern Ablak

Árnyékolók széles választéka: redőnyök, rolók és reluxák gyártása és beszerelése.
Modern Ablak

Redőnyök (műanyag és fém)

A redőny, népies nevén roló, a lakóépületek hő- és hangszigetelését, esetenként vagyonvédelmét hivatott megoldani. Az elterjedt felhasználása a nyílászárók elé szerelt külső tokos, ráépített tokos vag

Műanyag vagy alumínium?
Redőny kiválasztása mindig nehéz kérdés és összetett feladat. Az első eldöntendő témakör az, hogy milyen alapanyaga legyen a redőnyének. A fa redőnyök ma már teljesen kimentek a divatból, jelenleg a műanyag és az alumínium redőnyök a legnépszerűbbek. A kettő között nagy árkülönbség van, ezért sokaknak teljesen egyértelmű, hogy a műanyag redőnyt választják. Ezzel csak egy a baj, hogy a túl olcsó redőnyt kereskedelmi forgalomba sem szabadna hozni, nemhogy felszerelni őket. Akadnak azonban jobb minőségű műanyag redőnyök is, de ezek ára már vetekszik az alumínium árával. Bár az alumínium redőnyök valóban sokkal drágábbak, de ezért cserébe szebb megjelenést és tartósságot biztosítanak. Továbbá ezen kívül nagyobb biztonságérzetet is nyújtanak, ugyanis egy betörő nem fog nekiállni egy fémből készült szerkezetet felfeszíteni. Nagyobb zajjal és több időbe telik átjutni rajta. A földszinti lakások betörés védelmében az alumínium redőnyöket ajánljuk.

Fontos megemlítenünk azt a különbséget is, hogy egy nagy viharban jég vagy egy fadarab is eltalálhatja redőnyöket, ezzel kisebb-nagyobb horpadásokat okozva. A műanyag esetében kilyukaszthatja vagy akár el is törheti a redőnyléceket. A lamellák belsejét speciális habbal töltik ki. Elsődleges szempont szerint a merevséget miatt, és nem a hang, vagy a hőszigetelés miatt. Bár az anyag utóbbi kettő tulajdonságot is magában hordozza. Ha színes redőnyt szeretne, akkor is az alumínium esetében nagyobb választékkal rendelkezünk, mert ezt szinte korlátlan választékban lehet színezni, festetni. A tokot és a lefutó lábat ma már bármilyen színben választhatja ízlése és a házzal való összhang alapján. A műanyag redőnyök gyártási méretkorlátja kisebb, a gyártó általában azaz 150 cm-ig vállalja a garanciát. 
Amennyiben műanyag redőnyt választ a redőnydoboz minimum alumínium minőségi legyen.
 Kivitelezés szempontjából külső tokos vagy vakolható tokos megoldásról beszélhetünk. Ha az ingatlan hőszigetelése előtt áll, akkor még lehetősége van eldönteni, hogy melyik kivitelt válassza. Érdemes a vakolható tokos kivitel mellett dönteni annak ellenére is, hogy ez sokkal nagyobb csapatmunkát és összehangoltságot igényel a kivitelező szakágak között. A végeredmény hőszigetelés szempontjából kedvezőbb megoldás, ugyanis tokszerkezet lényege hogy a szigetelő anyag mögé kerül be. Ezzel rejtve marad a szem elől és esztétikusabb megjelenést is biztosít. Viszont, ha már elkészült a ház szigetelése, úgy már csak a külső tokos redőny jöhet szóba. Ugyanis nagyon nagy helyreállítási és bontási munkálatokkal járna, ha a vakolható kivitel beépítését kérné.

A technikai kérdéseknek itt még nincs vége, mert érdemes figyelembe venni a mozgatás témakörét is. A gurtnis megoldás még mindig jelen van a piacon, mert olcsó és ezért népszerű is, de ha kényelmi szempontból motorizálni szeretné az árnyékolót, mindenképpen alumíniumot válasszon. A motorizálás bárki számára elérhető, mert a technológiának köszönhetően akár okostelefonról is könnyű vezérelni. Kivitelezés során a villanyszerelőnek csupán áramellátást kell biztosítani az ajtó vagy ablak nyíláshoz, és a redőnyök már be is üzemelhetőek. Sokan félnek ettől a megoldástól, mert nem túl elterjedt még a piacon, de a motoros redőnyök ma már egyszerű szerkezetek. Érdemes a jövőbe tekintenie, ha éppen árnyékoló vásárlásban gondolkodik.

MŰANYAG REDŐNY
Műanyag változata kiváló azok számára, akik a régi, elöregedett faredőnyüket szeretnék korszerűsíteni, vagy akik új olcsó redőnyre vágynak, de mégis szeretnének egy jó minőségű, könnyen tisztítható, és fenntartható árnyékoló rendszert. A műanyag ellenáll az időjárási viszontagságoknak, véd a káros UV sugaraktól, erős tartást ad, ugyanakkor a légkamrás kivitel, és a csapágyagyas megoldás könnyen kezelhetővé és egyszerűvé teszi használatát. Szinte bármilyen színben és formában kapható, köszönhetően a műanyag multifunkcionális anyagának. Ám nem ajánlott túl sötét színekben, hogy elkerülhető legyen a nyári tűző nap sugarai általi túlzott hő terhelés. A sötét színek ugyanis magukba szívják a napsugarakat, így a redőny lécek, idővel meghajolhatnak, eldeformálódhatnak. Sérülés, meghibásodás esetén is könnyen pótolhatóak, a műanyag alkatrészek, így nem kell a javítás miatt sokáig árnyék nélkül maradniuk. Ajtók és ablakok esetén remek választás lehet, ám nagy felületű ablakok, garázskapuk és hasonló nagy nyílászárók esetében nem ajánlott, mert ilyenkor az idő előrehaladtával a saját súlya alatt deformálódhat, megsérülhet.

Beszerelés, gyártás, redőny, redőny szerelés

ALUMINIUM REDŐNY
Az alumíniumot a gyártók szigorú gyártási követelményeknek megfeleltetve készítik, hogy megkapják a legjobb tanúsítványokat, s hogy a legjobb minőségű, és legidőtállóbb anyagból gyárthassák le redőnyeiket. A beépített alumínium redőny rendszer léceit habbal töltik fel, és porfestik. A redőnytokokat és a síneket extrudált alumíniumból készítik, hogy még a műanyag redőnyöknél is könnyebb legyen, miközben annál jóval ellenállóbb, és merevebb. Ezek a tulajdonságai kiváló választássá teszik, nagy felületű ablakok, ajtók, garázskapuk, teraszablakok árnyékoló rendszerrel való felszerelésére. Miközben a fénytől védenek, jó hang és hő szigetelők is, így pénzt és energiát is megtakaríthat a használatukkal. Mivel megvédi az ablakok, ajtók üvegeit, és így a mögötte levő berendezési tárgyakat is a nagy viharok, szelek okozta esetleges károktól, ajánlott olyan házak, épületek esetében ahol nincs szélvédett nyílászáró, vagy közel vannak kisebb fák amiknek ágai vihar esetén betörhetnék az üveget. Ezt védi ki a kiváló, és időtálló alumínium árnyékoló rendszerünk. Mivel a nap okozta hőterheléstől sem kell aggódni az alumínium anyagú redőny esetében, ezért bármilyen színben akár egész sötétekben is elérhető, hogy az ön által megálmodott színnel dobhassa fel épületeit, ezzel egyedi kinézetet kölcsönözve.

Motoros, redőny szerelés, távirányítós, redőny

Modern Ablak

Reluxák és roletták

A legismertebb belső árnyékoló a roletta. Míg néhány évtizeddel ezelőtt a roletta csipkefüggöny kiegészítőjeként vagy sötétítőként szolgált, mára a lakáskultúra nemcsak praktikus, de rendkívül esztétikus meghatározó darabja.

Reluxa vagy roletta?


A magas napfény besugárzás esetén az ablakon bejutó sugarak felmelegítik a helység belsejében lévő tárgyakat, amik viszont már hősugárzást bocsájtanak ki, amit az ablak üvege nem enged ki, hanem a szobában tart. Ez az üvegháthatás jelensége, ami - legalább is nyári hónapokban - nem kívánatos lakásában. Ennek megelőzésére kell elkezdenünk árnyékolni. Bár még sok helyen használják a reluxát, de a mai tendencia azt mutatja hogy ezek a belső fémlamellás árnyékolók abszolút kezdenek kimenni a divatból a nehéz takaríthatóság miatt.

Egyre inkább a textiles árnyékolókat, a rolettákat keresik ügyfeleink. Sőt a roletta esetében is a sávroló felé mozdult el a piaci igény. A kettő között annyi különbség van, hogy az anyag duplán fut. Ugyanis egy háló és egy textil csík fut egymás mögött. Ennek a párhuzamos mozgásnak a változásával lehet állítani azt, hogy az éppen zárja vagy nyitja a fényt. Ezzel tökéletes fény szabályozás lehet elérni.
A textil sávrolókat és a rolettákat természetesen vízszintesen teljesen fel lehet tekerni. Tokba vagy anélkül - magába tengelyre - lehet felcsévélni. Így - szemben a függönnyel - nem lóg bele az ablakba és nem zavar a kilátásba sem.

A kivitelezés alapesetben nem igényel több átalakítást, mint egy függönykarnis felszerelése. Annyi előnye van, hogy a komplett roló tokozatot el is tudjuk tüntetni, például egy álmennyezetbe rejtve. Nyilván ezt már az építkezéskor kell betervezni. A hagyományos módon felszerelt rolettát vagy sávrolót ugyanolyan egyszerű rögzíteni, mint egy függönykarnist, de ebben az esetben maga az árnyékoló doboza látszódni fog. Már lehetőség van motoros verziót is választani, aminek megvan az az előnye, hogy akár mobiltelefonról egy applikáció segítségével irányíthatjuk, akár távolról is. Lehetőséggel van arra, hogy nyaralása alkalmával egy mozdulat segítségével akár be is húzhatja otthoni árnyékolóit.
 Egy sávrolónak megvan az előnye a függönnyel szemben, hogy teljesen elrejthető. A reluxával szemben pedig behozhatatlan előnye, hogy gyakorlatilag nem kell tisztítani.

Modern Ablak

Szalagfüggönyök

A szalagfüggöny térelválasztóként is funkcionálhat, sőt a belső tereket is feldobhatunk vele, vagy eltakarhatunk a kíváncsi tekintetek elől. Ezeket az árnyékolókat előszeretettel kérik intézményekbe, irodákba, kórházakba vagy iskolákba, de nagyon népszerűek a lakásokban, családi házakban egyaránt.

A szalagfüggönyt elsősorban árnyékolásra használják, de elmondható róla, hogy igen tetszetős kivitelű, mely azon kívül, hogy megakadályozza a fény beáramlását, még fel is öltözteti azt a helységet, ahová felszerelték. Szinte minden környezetben megállja a helyét változatos megjelenésével, színeivel. Ha mégis foltos lenne, akkor mosható, vasalható, de egyszerűbb textilt cserélni olcsósága révén, melyet csak fel kell akasztani a karnisokra, mint a függönyöket. A nevét is talán ezért kaphatta. A szalagfüggönyöknek számtalan előnyös tulajdonsága van. Árnyékol, széppé teszi a környezetét, modern, könnyen kezelhető és egyszerűen szerelhető és szinte vonzza a tekintetet. Ha belépnél egy ilyen szép és modern árnyékolós helységbe, azonnal a csodás szalagfüggönyökre réved a tekintetünk, mely a nap sugarait megszűrve varázslatos színekbe öltözteti a területet. Jól érezzük magunkat a jelenlétében és egyetlen mozdulattal kizárhatjuk a kíváncsi tekinteteket vagy az erős fényeket is.

Beszerelés, javítás, lamella, napellenző

A szalagfüggöny az egyik leguniverzálisabb belső árnyékoló. Szinte bármilyen ablak- és ajtótípus esetén felszerelhető, hiszen többféle rögzítéssel (mennyezetre, oldalra vagy süllyesztett rögzítéssel) és kivitelben legyártható (háromszögű, esetleg ferde ablak, vagy ívelt mennyezet, stb.). Speciális ipari vagy egészségügyi területen is megállják a helyüket, ugyanis tűzálló (lángálló) és anti-bakteriális szalagfüggönyök is elérhetők. A felszerelését követően az újdonság varázsát élvezhetjük, melyek a gyerekekre és kedvenceinkre is elementáris erővel hathatnak, amiatt lehet, hogy áldozatul esnek túlzott ragaszkodásuknak. Sebaj, hiszen a leszakított textilek könnyedén kicserélhetők minden különösebb gond nélkül igen csekély összegért. Mi magunk is elvégezhetjük a sérült lamellák cseréjét, hogy aztán gyermekeink vagy kedvenceink újra játékukra vethessék magukat, amíg meg nem unják. Különböző anyagokból, elképesztő színekből válogathatunk. Képzeletünk segítségével pillanatok alatt csodás környezetet varázsolhatunk gondolatban. De ne csak álmodozzunk, lépjünk a tettek mezejére, tegyük szebbé lakásunkat, irodánkat. Amit ma megtehetünk, ne habozzunk és rendeljük meg álmaink árnyékolóját, valósítsuk meg álmainkat egy csodás szalagfüggöny segítségével, hogy aztán elégedetten konstatáljuk a végeredményt, mely boldogsággal tölti meg szívünket, ha rápillantunk művünk beteljesült valóságára.

Modern Ablak

Szúnyoghálók

Sok fajta szúnyogháló típus létezik, kezdve az olcsó, de nem túl tartós öntapadó hálón át a fentről lefelé húzható rolós, az oldalra húzható rolós, az oldalra tolható keretes és az oldalra húzható pliszé szúnyoghálókig.

A nyáresték, és éjszakák nyugalma érdekében, a szúnyogcsípések megelőzése miatt, és egyéb rovarok lakásunkba költözése ellen rovarhálót tudunk ajánlani a nyílászáróihoz.
 Természetesen itt is a költséghatékonyságot kell szem előtt tartani.
Ablakokra sok esetben elégséges az a típusú rovarháló, amit be lehet építeni magába a redőny dobozba. Ezek nem mozgathatók. Teraszokra vagy bejárati ajtókra viszont mozgatható, vízszintesen oldalról nyitható, vagy felhúzható szúnyoghálót lehetséges beszerelni. Nagyon sokszor a családi állapotot érdemes figyelembe venni. Kisgyermekes családoknak elsőszámú szempont a biztonság, míg kutyatartóknak egy tartós, ellenálló típust érdemes választani.
Helyszíni tanácsadásunk során a nyílászárók mellett a szúnyoghálók kérdéskörét is érintjük.

OLDALRA HÚZHATÓ ROLÓS SZÚNYOGHÁLÓ, AJTÓRA
Oldalra húzható rolós szúnyogháló készítése főleg akkor indokolt ha ajtókra szeretnénk szúnyoghálót szereltetni, mert ennél a típusnál a háló nyitásához vagy zárásához nem kell lehajolni, ezért az ajtók esetében a kezelése kényelmesebb mint a fentről lefelé húzható rolós szúnyogháló lenne az erkélyajtóra felszerelve.

Az oldalra húzható rolós rovarháló tokja, amibe a háló feltekeredik, nem felül hanem oldalt helyezkedik el. Az egy tokos oldalra húzható háló maximum egy méter szélességű erkélyajtókra, míg egy méternél szélesebb kétszárnyú erkélyajtók és tolóajtók esetében, a biztonságos működés érdekében, a dupla tokos oldalra húzható szúnyogháló szerelhető fel. A dupla tokos oldalra húzható szúnyoghálóknál az ajtótok mindkét oldalán függőlegesen egy-egy kis méretű tok helyezkedik el, amibe a szúnyogháló elhúzásakor (nyitásakor) a háló feltekeredik.

A dupla tokos szúnyogháló mindkét oldala nyitható vagy zárható (behúzható vagy elhúzható), de arra is van lehetőség, hogy az egyik oldalon lévő hálót (a kilincses ajtószárnnyal ellentétest) tetszőleges mértékben behúzva tartsuk (általában a kétszárnyú ajtó közepéig) és csak a másik hálórészt használjuk. Ha pedig szükség lenne az erkélyajtó teljes szélességének a szabad árjárhatóságra, akkor az eddig többnyire behúzva lévő hálórészt a pillangózár elforgatásával tudjuk nyitni és az oldalt lévő tokszerkezetbe visszaengedni.

FIX KERETES SZÚNYOGHÁLÓK
A fixkeretes szúnyoghálókat általában a kisebb méretű nyílászárókra ajánlott szerelni, a nagyobbakra már a rolós kivitel az ideális megoldás. A fix keretes háló készülhet műanyag vagy alumínium kerettel. Az alumíniumkeretes fix hálók kerete különböző profilokkal és méretekkel rendelkezik, ezzel is biztosítva a legoptimálisabb megjelenést, illetve szerelhetőséget. A fixkeretes szúnyoghálókat kívülről csavarozással rögzíthetők az ablak tokjához. Létezik még úgynevezett kallantyúkkal történő felfogatás is, de ezt nem alkalmazzuk, mert az idő múlásával egyre inkább eldeformálhatja, szerencsétlen esetben tönkre is teheti az ablakok gumitömítését, ami lerontaná az ablakok szigetelőképességét.

MEGLÉVŐ REDŐNYÖKRE UTÓLAGOSAN IS SZERELHETŐ A SZÚNYOGHÁLÓ
Akkor sincs semmi veszve ha már van a nyílászárókra redőny felszerelve, de a készítéskor nem lett szúnyogháló a redőnybe beépítve, mert utólagosan szinte bármilyen típusú redőnyre felszerelhető a különálló rolós szúnyogháló. Ablakokon lévő redőnyökre utólagosan a fentről lefelé húzható rolós szúnyogháló szerelhető fel. Az erkélyajtókon lévő redőnyökre a fentről lefelé húzható háló is felszerelhető, de a kényelmes használhatóság érdekében a legjobb megoldás az oldalra húzható rolós szúnyogháló utólagos felszerelése. Utólagosan a fixkeretes hálók is felszerelhetők a meglévő redőnyökre, de ez főleg a kisebb méretű nyílászárók redőnyire ajánlott felszerelni.

A meglévő redőnyökre utólagosan felszerelt rolós szúnyogháló további nagy előnye, hogy ahol a bogarak eddig könnyedén bejuthattak a redőny tokjába onnan meg a lakásba (a redőnytok teljes szélességében meglévő kb. 2 cm széles rés ahol a redőnypalást kijön a redőny tokjából) a fentről lefelé húzható rolós háló tokja szinte teljes mértékben eltakarja, ezzel is nagymértékben csökkentve a bogarak lakásba való bejutásának esélyét. Azt viszont érdemes megjegyezni, hogy az említett rés nem gyártási hiba hanem szerkezeti adottság

Modern Ablak

Napellenzők

Sokan keresnek olyan megoldást ami a teraszon is védi az embert a tűző naptól, és segítségével nem kell tartanunk napsütés káros hatásaitól, ugyanakkor teraszunk is hűvösebb marad.

Erre egyszerű és könnyen kivitelezhető megoldás a homlokzatra szerelt napellenző.
A napellenzők gyorsan felszerelhetők, azok a kivitelezést követően gyakorlatilag azonnal rendelkezésre állnak. A szerelés folyamata a mérésekkel kezdődik, majd utána a homlokzaton feljelöljük a konzolok helyét, azokat kifúrjuk. Ezután a fal előkészítése történik azzal, hogy a furatokat pormentesítjük, majd kétkomponensű ragasztóval rozsdamentes csavarokkal rögzítjük az árnyékolók fogadó felületét. Ez kellő biztonságot ad ahhoz, hogy ne szakadjon ki a falból a nagy felületű napellenző.
 A trendeket követve kézi működtetést már nagyon ritka esetben használnak ügyfeleink. Kényelmesen a szobából irányíthatja a motoros típusokat, amivel egy gombnyomásra máris árnyékos a terasz. A legmodernebb típusok teljesen tokozott napellenző szerkezettel rendelkeznek. Így meg tudjuk védeni a napellenző ponyvát az időjárás viszontagságaitól. A napsütéstől, esőtől, hótól. A legtöbb árnyékolót szélérzékelővel látunk el, ha esetleg elfelejtené visszatekerni, akkor a távollétében nagy szél esetén az automatikusan bezáródik. Ezzel óvhatja meg a napellenző állagát. Tartós, hosszútávú élettartamot biztosítva annak.

Motoros, távirányítós, lamella, beszerelés

Modern Ablak

Szolgáltatásaink nagyvonalakban

A gyártástól, a kiszállításon át, egészen a beépítésig, az Ön otthonáig végig kísérjük termékeinket. Csere esetén a bontási munkálatokat is elvégezzük, ezen kívül a keletkezett hulladék elszállításáról is gondoskodunk. Kulcsrakész megoldást nyújtunk, az Ön kényelméért.

Kérdése van?

Várjuk hívását!